diumenge, 21 de juliol del 2013

25è ANIVERSARI DELS GEGANTS DE TORDERA


UNA MICA DE HISTÒRIA:

En Pere Porter és un personatge llegendari, nat al final del segle XV, segons diu la llegenda era un pagès a qui es va acusar de no haver retornat l'import d'un préstec que ell ja havia cancel·lat.

El notari d'Hostalric li havia fet el document corresponent ja feia uns anys, però es va morir, i en Pere Botero, en no poder demostrar que havia pagat, va anar a veure uns familiars a Maçanet, per si el podien ajudar.

Pel camí va trobar el dimoni, el qual el va portar a l'infern, on va trobar el notari amb altres persones importants de l'època. El notari li va indicar on havia amagat el document de la cancel·lació. Amb el vistiplau del dimoni va tornar a Tordera, va anar al lloc que li havia indicat el notari i, en trobar el document, va poder demostrar la seva innocència.

Ningú va creure les seves explicacions, i fins i tot se'l va excomulgar per considerar-lo un heretge.

La Roseta vol representar la Roseta de Can Roberto, una carnissera molt popular del principi del segle XX; amb ella es fa homenatge a totes les dones emprenedores que van començar a incorporar-se al món laboral.

En Bertomeu representa un dels jocs de començament del segle passat.

El gegant és en Pere Botero, amb una alçada de 3,80 metres i amb un pes de 55 quilos, la geganta és la Roseta amb un pes de 50 quilos i amb una alçada de 3,70 metres, i el gegantó és en Bartomeu amb un pes de 28 quilos i una alçada de 2,50 metres.

Fins aquí la petita història dels gegants; ara anem amb les persones que amb el seu esforç i dedicació fan possible que es mantingui aquesta tradició tan nostra, la Colla de Geganters de Tordera, que enguany celebra el 25è Aniversari de la seva fundació.

Ahir dissabte 20 de juliol de 2013 va tenir lloc al nostre poble una trobada de divuit colles geganteres i  una cercavila per commemorar aquest esdeveniment. Va començar al carrer Gaudí, passant pels carrers Alcalde Vendrell, Camí de Mas Martí, Amadeu Vives, Santa Llúcia, Folch i Torres, Camí Ral, Sant Ramon, Ciutadans i acabant a la Plaça de l'Església.

Les colles d'Argentona, Arenys de Munt, Anglès, Caldes d'Estrach, Dosrius, Hostalric, Iluro, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda, Santa Coloma de Farners, Sant Celoni, Sant Iscle, Santa Susanna, Sant Pol, Teià, Agrupació Treball i Cultura i Tordera, són les que han participat en la XXVI Trobada de Gegants a Tordera.

També he de dir que hi havia molts balcons decorats amb banderoles amb motiu de l'aniversari dels gegants, cosa que mostra el suport del poble cap a aquesta associació tan estimada.

No m'enrotllo més i posaré quatre fotos; bé, qui diu quatre diu vuitanta...

Espero que us agradi, i agrairia algun comentari amb la vostra opinió per veure el que es pot millorar i tenir-ho en compte per a propers reportatges. Gràcies per endavant!


PLANTADA DE GEGANTS AL CARRER GAUDÍ
















La gent sortia als balcons per no perdre detall. 


COMENCEM LA CERCAVILA, però primer un bon glop del porró, que fa molta calor...















Hi ha el porró tradicional...


I altres més originals...











El gegant Pere amb els seus creadors.








Des del balcó de l'Ajuntament, podeu veure com s'anava omplint la plaça amb l'arribada de les colles.




















Els obsequis per a les colles participants.













Gràcies per la visita.
Si us plau no utilitzi aquestes imatges en la seva web, blogs o altres mitjans de comunicació sense permís explícit.
© Tots els drets reservats.

Gracias por la visita.
Por favor, no use estas imagenes en su web, blog u otros medios de comunicación sin mi permiso explícito.
© Todos los derechos reservados.

Thanks for the visit, comments, awards, invitations and favorites.
Please don't use this images on websites, blogs or other media without my explicit permission.
© All rights reserved.