dijous, 29 d’agost del 2013

FESTA MAJOR DE TORDERA 2013

Història:

Tordera a principis del segle XX era una població rica en tradicions i festes.

Quan la feina ho permetia el temps de lleure s'omplia d'activitats lúdiques i festives.

Els diumenges els Torderencs i Torderenques, anaven al cine i a la nit a ballar, aquest ball començava a les deu de la nit i durava fins les tres o les quatre de la matinada.

La tensió política i social que va viure el país durant la dècada dels anys 30, va provocar una forta divisió d'opinions que reflectia en molts aspectes de la vida dels Torderencs, per exemple durant la Festa Major és feien dos envalats, un per cada sensibilitat política, arribant algun any fins a tres envalats. 
Era tal la rivalitat, que fins i tot competien alhora de fer els balls, hi havia dues sales de ball, la del Sindicat i la sala de l'Amistat.

De tots els esdeveniments realitzats durant tot l'any, la Festa Major era un dels que despertava més interès, la celebració començava el 24 d'agost i durant tres dies següents és programava diversos actes; els actes més tradicionals eren la carrera del cós, el concert de tarda, les Sardanes Vermut, al vespre del dia 24 també és feia la Serenata i les Sardanes de la nit, on tampoc s'ho perdia ningú, dins de la programació també hi havia la carrera de bicicletes.

La carrera del cós és feia el dia 24, on només corrien els joves, al davant hi corrien dos cavalls que obrien pas als corredors, la bandera era la meta, que estava col·locada a la cruïlla del carrer Sant Ramon, Carrer Mes i Camí Ral, on els corredors tenien que tocar-la per identificar el que havia arribat primer, segon o tercer, els premis per aquells temps eren d'un xai per la primera posició, dues gallines per el segon i dos pollastres per el tercer.

Una tradició molt popular al poble durant els dies de festa, era la celebració del concurs de Mis, aquesta competició de bellesa ja és realitzava a Tordera abans de la guerra, la primera Mis és va fer a la república al 1933. L'any 1960 és va incorporar la categoria de Pubilla, la qual destacava altres valors i actituds, a més a més, de la bellesa física, qualitat associada al concurs de Mis. Per posar a prova l'enginy, també s'havia celebrat el concurs del vestit a quatre pessetes, que consistia en fer-se un vestit no superior a quatre pessetes.

A Tordera com altres pobles tenien la seva orquestra, que a mitjans dels anys 40 moment en que és van dissoldre, Tordera va gaudir d'una orquestra local molt reconeguda, La Cobla Orquestra Principal de Tordera.

Fins aquí la petit record d'història de la Festa Major de Tordera, com podeu observar, hi han esdeveniments que encara, al dia d'avui és segueixen fen i on hi ha molta participació i assistents per viure el moment.
Aquí veureu un petit recull de fotografies d'alguns actes de la Festa Major, on aquest any hi ha que destacar els 20è Aniversari de la Colla de Diables de Tordera i els 25è Aniversari de la Colla de Gegants de Tordera, per molts anys a tots dos, i a totes les entitats que fan possible que la Festa Major sigui un moment màgic, tant pels petits com pels grans.

Només és un petit recull, en tinc moltes més fotografies de la Festa Major de Tordera 2013.

Vaig començar a fer fotografies el dia 17 en la baixada de carretons, però no vaig poder assistir a tots els actes programats:









CURSA DE BICICLETES:










CONCURS DE CASTELLS DE SORRA:




CONCERT JOVE amb el grup AL·LIVIA i TAPEO SOUND SYSTEM:








ESPECTACLE D'ANIMACIÓ INFANTIL:




LA XERINGADA:

Els organitzadors de la Xeringada primer van decorar les seves samarretes blanques...




CORREFOC:








LA CARRERA DEL CÓS:












FESTIVAL DE PATINATGE:












CASTELLS DE FOCS:


CLOENDA DEL CURSET DE SARDANES:








BALL DE NIT amb CRISTIAN i DOMENECH ORQUESTRA:









I fins aquí el petit reportatge, recordo que tinc més fotografies, per a qui li interessi...


Gràcies per la visita.
Si us plau no utilitzi aquestes imatges en la seva web, blogs o altres mitjans de comunicació sense permís explícit.
© Tots els drets reservats.

Gracias por la visita.
Por favor, no use estas imagenes en su web, blog u otros medios de comunicación sin mi permiso explícito.
© Todos los derechos reservados.

Thanks for the visit, comments, awards, invitations and favorites.
Please don't use this images on websites, blogs or other media without my explicit permission.
© All rights reserved.